2021-01-16 10:51:00• hírek • Bede Emőke

A minőségi alvás fontosságával ismerkedtek a gyerekek

Fotók: Stea Egyesület
Fotók: Stea Egyesület

A szatmári Stea Egyesület és a nagybányai Pirita Children egy egészen innovatív nevelési programot indított útjára a tavalyi év végn, melynek elsődleges célja, hogy a marginalizált közösségekben élő családoknak lehetőséget nyújtsanak egy olyan tapasztalati tanulásra, mely által nem csak egészségügyi állapotuk, de életminőségük is javulhat.

A „Kertből iskola” néven futó programot mind Szatmárnémetiben, mind Nagybányán olyan kiszolgáltatott helyzetben lévő közösségekben ültették gyakorlatba, melyeket nagymértékben jellemez a generációról generációra öröklődő szegénység, a társadalmi kirekesztettség és az alacsony iskolázottsági szint, s mindezek okán a családok nem tudják megteremteni mindazokat a feltételeket, melyek a gyermekek egészséges fizikai és szellemi fejlődéséhez szükségesek.


A nevelési programba bekapcsolódó családok életét rossz lakhatási körülmények jellemzik, otthonaik túlzsúfoltak, és túlnyomó többségükben még folyóvíz sincs. A szülők alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, valamint komoly gondot okoz számukra a rendelkezésükre álló erőforrások beosztása, s ezt sajnos a gyerekek táplálkozása és napi rutinja is megsínyli. Nem tudnak ugyanis megfelelni az iskolai elvárásoknak, mely végső soron felnőtt életükre is negatív hatással lesz.


A "Kertből iskola” célja, hogy tudatosítsa a programban részt vevő 48 gyermekben az egészséges életmód fontosságát azáltal, hogy hat hónapon át, heti rendszerességgel nevelési célzatú foglalkozásokat szerveznek számukra. A januári hónapban az egyesület a pihentető, minőségi alvás kérdését helyezte a foglalkozások középpontjába. A hét elején tartott foglalkozásokon a gyerekek megtudhatták, milyen fontos szerepe van a megfelelő alvásnak, és mi történik a szervezettel, ha nem pihenheti ki magát teljesen. A hét második felében olyan, otthon is könnyen elvégezhető tevékenységeket tanultak, melyek elősegíthetik a minőségi, valóban pihentető alvást, az egész héten át zajló foglalkozásokat pedig egy mókás szókeresővel zárták, mely által a résztvevők nem csak az újonnan megtanult fogalmakat ismételték át, hanem az írást és olvasást is gyakorolták.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: